S našimi žáky oboru Strojírenské práce jsme se vydali autobusem do Kopřivnice – Mniší, kde sídlí firma KOVOK Kopřivnice s.r.o., která byla založena roku 2007. Její začátky se datují k roku 1994, kdy se zaměřovala na kovovýrobu, výrobu a prodej náhrobních doplňků. V roce 2006 nakoupili první konvenční stroje pro třískové obrábění a začali s výrobou pro nadnárodní firmy v Kopřivnickém regionu.
Od té doby se neustále rozvíjí a expandují i do zahraničí. V roce 2019 otevřeli pobočku na Slovensku. Je to malá firma o 60 zaměstnancích, která se zaměřuje na kusovou, sériovou, ale i speciální výrobu podle potřeb zákazníka. Nedodávají pouze komponenty, ale nabízí i ucelené služby od návrhu až po realizaci. V loňském roce byl jejich obrat 90 miliónů korun.
V úvodu prohlídky jsme byli seznámeni s historií firmy, pak nás zástupce firmy provedl areálem a halami, kde žáci viděli řezání laserem a svařování robotem, se kterým se v běžné praxi nesetkají. Prohlédli si různé typy CNC fréz, soustruhů i drátovou řezačku. Práci s nimi však neviděli, protože bohužel pro nás, měli zaměstnanci v tu dobu přestávku. Čas rychle ubíhal, blížil se konec prohlídky a tak jsme ještě nahlédli do oddělení designu, kde nám na počítači ukázali výkresy a návrhy v 3D datech. Exkurze byla zajímavá a určitě si ji v budoucnu rádi zopakujeme. Ukázali jsme našim žákům další firmu, ve které by po ukončení studia mohli najít pracovní uplatnění.